miercuri, 1 septembrie 2010

REŢETE PENTRU PUIUL TĂU

Vreau să cred că orice mămică doreşte o dezvoltare armonioasă pentru copilul său. De

aceea, plecând de la toate nevoile unui copil, pe primul loc se află nevoia de hrană.

Această fiinţă delicată, trebuie hrănită corect, altfel sistemul ei digestiv abia format poate

întâmpina probleme majore, sau va dezvolta sensibilităţi.

Cel mai important aliment este laptele matern, dar uneori copilul nu poate avea parte de

beneficiile acestuia. În consecinţă, acesta creşte doar cu lapte praf, până când mama face

diversificarea.

Sfatul meu este să urmăriţi atent evoluţia copilului, să vă informaţi cât puteţi de mult cu

privire la acest subiect şi să nu începeţi foarte devreme diversificarea alimentaţiei, deşi unii

medici recomandă să se înceapă de pe la 3,5 luni, sau 4 luni. Personal cred că ar fi mai potrivit

să se înceapă mai târziu, dar asta depinde de fiecare copil în parte (dacă se satură şi dacă se

dezvoltă normal doar cu laptele praf) şi, repet, este doar părerea mea.

Pe lângă recomandările medicului cu privire la ce se poate introduce în alimentaţie şi cum,

ar fi benefic pentru copil să fiţi creative, să le combinaţi în diverse moduri, pentru ca puiul

vostru să nu se plictisească de acelaşi gust.

Vă prezint mai jos 2 reţete uşor de preparat pentru orice mămică. Eu le-am pregătit pentru

fetiţa mea şi nu am întâmpinat nici un fel de probleme după ce micuţa le-a consumat (cu mare

plăcere!). Sunt sigură că unele mămici le ştiu, dar vi le expun totuşi.

De la 6 luni:

Mâncare de dovlecei

½ dovlecel, ½ linguriţă ulei măsline, 1 lingură de orez, 1 morcov mic, câteva fire de mărar, ½

ceaşcă suc de roşii.

Legumele date pe răzătoarea fină, sucul de roşii şi orezul spălat bine se pun la fiert împreună

cu uleiul de măsline şi apă cât să le acopere. Se fierb la foc mic până sunt gata legumele şi

orezul, se adaugă mărarul tocat mărunt. Apoi se pasează mâncarea şi se serveşte.

Pentru copiii mai mari, se poate adăuga puţină smântână sau iaurt la servire şi ceapă la fiert.

De la 12 luni (se poate servi şi mai devreme, dar nu ştiu cum iese cu lapte preparat din lapte

praf – puteţi încerca):

Budincă de mere cu griş

1 măr, 1 linguriţă de zahăr, griş, lapte degresat.

Se curăţă de coajă mărul, se rade, se amestecă cu zahărul. Într-un vas de yena, sau alt material

termorezistent, se pune un strat fin de griş, apoi unul de măr, iar un strat de griş, unul de măr,

până se termină mărul. Ultimul strat trebuie să fie de griş. Peste el, se toarnă lapte, atât cât să

acopere compoziţia şi să depăşească cu 2 degete, doarece grişul se umflă. Se coace la cuptor,

la foc potrivit, până ce grişul este fiert suficient (se gustă eventual).

Pentru copiii mai mari de un an, se unge forma cu unt, se presară pesmet, iar în loc de zahăr,

se foloseşte miere (la servire). Se mai pot adăuga şi scortişoară, vanilie.
 
 
By CRISTINA STOIAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu