luni, 23 august 2010

5 O'clock News

Acum câţiva ani Stirile de la ora 5 au reprezentat un fel de big bang mediatic ce a propulsat anumite posturi de televiziune în fruntea clasementelor şi le-a adus venituri record graţie raitingurilor atinse. La momentul acela cu toţii ne-am gândit că va fi o modă a vremii şi că peste ani ea va pica în desuetudine, aşa cum se întâmplă cu orice produs.




Ei bine, se pare că setea de senzaţional a oamenilor este nepotolită, şi în loc să asistăm la disparitia stirilor morbide, observăm cu stupoare că se întind asemeni unei plagi la toate televiziunile. Indiferent de ora la care asculţi stirile auzi despre accidente rutiere, părinti ucigasi, sinucigasi sau de oameni omorâţi chiar de cadrele medicale şi ai impresia că omul este redus la instinctele sale primare.



Observ cu stupoare că de o săptămână încoace se tot aduce în prim plan tragedia copiilor de la maternitatea Giulesti, însă nu pentru a-i deplânge sau a-i ajuta pe părinti, ci pentru a veni cu ştiri de ultimă oră, menite să capteze atentia publicului şi sa te tina lipit cu ochii de ecranul televizorului ca şi cum ti s-ar administra o doza de macabru în fiecare zi.



Jurnalistii redau imagini "la cald", îi hărţuiesc pe bietii părinti îndureraţi, psihologii se întrec în a da sfaturi şi a-i consilia pe protagonistii tragediei, oficialitatile caută vinovati, iar omul de rând se simte intoxicat de nişte discuţii care nu vor avea o finalitate practică : după ce subiectul va fi epuizat toată lumea va uita de starea lamentabila a spitalelor româneşti la fel cum a uitat şi de sistemul de îndiguire sau de inundatii.



Si astfel zi de zi gazetarii noştri găsesc astfel de subiecte "fierbinti" care au priză la public şi uită să se mai aplece şi asupra evenimentelor cu adevărat importante precum acuzatiile de spionaj aduse Romaniei sau poate, de ce nu, chiar examenul de bacalaureat ce se desfăşoară incepand de astăzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu