joi, 19 august 2010

Festivalul Bon sau ziua tuturor sfintilor in Japonia

Aparent nu ai crede ca intre buddhism/shintoism si crestinism ar exista ritualuri care sa aiba simboluri sau credinte comune : in primul rand pentru ca japonezii considera ca exista aproximativ 8 milioane de zei ce corespund diferitelor obiecte si materii, iar crestinii se axeaza in jurul unui unic zeu,iar in al doilea rand este vorba despre culturi si civilizatii formate intr-un context istoric diferit.




Realitatea ne arata, insa, ca exista anumite sarbatori sau simbolistici comune indiferent de pozitia geografica, sau practicile religioase, astfel incat ai senzatia ca popoarele sfideaza legile normalitatii si tind sa ne arate ca ne tragem dintr-un stramos comun, de la care am mostenit anumite supestitii.



Ca si celelalte popoare, japonezii venereaza amintirea mortilor si a rudelor decedate si le inchina o zi anume din an, zi in care sunt efectuate ritualuri diverse in memoria celor disparuti.



Pe data de 15 august are loc sarbatoarea Bon, inchinata stramosilor, zi in care omul de rand pregateste un fel de fetisuri, sau animale totemice construite din fructe si legume, alaturi de care aseaza farfurioare cu orez in amintirea mortilor.



Mortii ocupa un loc de cinste in orice camin si in fiecare casa exista o locuinta in miniatura, cu un cimitir simbolic, unde spiritele parintilor si bunicilor vin in fiecare an, pe 15 august pentru a gusta ofrandele aduse. De asemenea un leader religios vine in fiecare casa pentru a efectua un ritual si a spune rugaciuni pentru sufletele celor trecuti in lumea de dincolo.



Pe de alta parte primaria din fiecare regiune organizeaza o serbare populara, unde contrar spiritului riguros al japonezilor, baietii si fetele danseaza pe o scena celebrul Bonton, imbracati in yukata, un vesmant de vara asemanator kimonoului.



Sarbatoarea difera de la o regiune la alta iar data este stabilita in functie de calendarul dupa care se ghideaza oamenii : dupa calendarul nou ea coincide cu 15 august sarbatorit de noi, crestinii, iar dupa calendarul vechi exista un decalaj chiar si de o luna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu